1️⃣ Çin'i diğer devletlerden ayıran ne?
Çin diğer yayılmacı devletlere nazaran daha maliyetli ama daha sağlam temeller üzerine yayılıyor. ABD, Rusya, Almanya ve Fransa gibi devletler genellikle askeri üsler ve (özellikle Rusya) askeri teçhizat satarak yayılırken; Çin, yayılmacılığını altyapı, ekonomik yatırımlar ve ülkelere borç paralar vererek sürdüyor. Çin'in yayılmacılığına en büyük örneklerden biride İran. İran, 2021'in Mart ayında Çin'le imzaladığı anlaşma ile 400 milyar dolar yatırım karşılığında 25 yıl boyunca Çin'e ucuz petrol satacak.
2️⃣ Çin'in Akdeniz'de Nüfuzu
Çin, Akdeniz'deki nüfuzunu bölgeye yaptığı yatırımlarla, özellikle Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerin stratejik limanlarını uzun ve orta vadede kiralayarak pekiştiriyor. Çin; Mısır, İsrail, Lübnan ve Yunanistan'da kiraladığı birçok liman var. Yine bunların haricinde Güney Kıbrıs'ta da yatırımları var. Ayrıca Tayvan Meselesi'nden olsa gerek 'Kıbrıs Sorunu'nda Güney Kıbrıs'ı desteklemekte. Aynı şekilde Çin'in, Türkiye'de de Kumport Limanı'nda çoğunluk bir hisseye sahip olduğu biliniyor.
3️⃣ Çin, Akdeniz'de Nasıl Bir Strateji İzliyor?
Doğu Akdeniz'deki gerilimi biz farketmesekte Çin de yakından takip ediyor. Çin, Avrupa ile ticaretini sürdürebilmesi açısından Süveyş Kanalı'na önem veriyor. Bu yüzden Akdeniz'deki mevcut askeri hareketlilik ve istikrarsızlık ihtimali Çin açısından yatırımları ve uluslararası ticaret için bir tehdit olarak algılanıyor. Bu yüzden Çin bölgede bir gerginlik yaşanması taraftarı değil.